سؤال:
سلام علیکم؛ بیماران اختلال هویت جنسی یا ترنس سکشوال در جامعه با مشکلات زیادی از نظر فردی و اجتماعی مواجه هستند و در معرض انحطاط و فساد اخلاقی خود و دیگران و رواج همجنسگرایی می باشند.
بر خلاف خنثی ها که از نظر وضعیت ظاهری مشکل آن ها بارز است این اشخاص دچار عدم تطابق جسم و روح و آلام متعدد ناشی از این وضعیت هستند و متاسفانه به دلیل عدم ظهور مشکل بارز در کالبد فیزیکی خود، با وجود اضطرار، برای جواز تغییر و تعیین جنسیت چندان مورد باور و پذیرش فقهاء و قضات نیستند. در واقع این اشخاص ظاهرا جنس مشخصی دارند اما اصطلاحا جنسیت آنها مبهم و قویا معتقدند اسیر کالبد مخالف هستند. و اصطلاحا خنثی روانی خوانده می شوند. این بیماران با وجودی که تحت درمان های روانشناسی و هورمونی قرار می گیرند اما در اکثر موارد از بین رفتن کامل علائم جنسی ظاهر فرد و رفع اختلال، با درمان هورمونی به تنهائی امکان پذیر نیست و این درمان ها تنها مقدمه ای بر جراحی تغییر جنسیت به شمار می آیند.
امام خمینی (ره) نخستین کسی بودند که بنای جواز جراحی تغییر جنسیت برای چنین اشخاصی را نهادند و با استناد به اصل اباحه فتوای خاصی هم در این زمینه از ایشان داریم.
به امید ورود فقه پویای شیعه در مسائل مستحدثه و نیاز های ضروری و اقتضائات مبتلا به اجتماعی زمان حاضر، خواستارم از نظر شخص حضرتعالی در خصوص مورد تغییر و تعیین جنسیت این بیماران آگاه شوم.
پاسخ:
با سلام و تحیت؛ همانگونه که پیش تر نیز توضیح داده شده است، اینگونه افراد می بایست با مراجعه به پزشک متحصص و امین و اطلاع از وضعیت خود، در صورتی که راه درمانی در شرایط موجود وجود نداشته باشد، اقدام به عمل جراحی تغییر جنسیت کنند و در صورتی که نیاز به هزینه داشته و نتوانند آن را مهیا کنند، بر دولت اسلامی فرض است که هزینه ها را نیز تقبل نموده و جلو انحطاطات اجتماعی و فردی پیش رو را بگیرد.