مسئلۀ ۶۳۳ : غسلهای مستحب در شرع مقدس اسلام بسیار است حتّی بعضی از فقها تعداد آنها را به صد عدد رساندهاند و از جملۀ آنهاست:
1- غسل جمعه که وقت آن از اذان صبح تا ظهر روز جمعه است و بهتر است نزدیک ظهر انجام شود. اگر آنرا تا ظهر انجام ندهد، بهتر است بدون نیت ادا و قضا تا غروب جمعه آنرا انجام دهد. اگر در روز جمعه غسل نکند، مستحب است روز شنبه قضای آنرا بجا آورد. کسیکه میداند در روز جمعه آب پیدا نمیکند، میتواند غسل را در روز پنجشنبه انجام دهد، بلکه در شب جمعه اگر غسل را به امید اینکه مطلوب خداوند عالم باشد بجا آورد، صحیح است. اگر روز جمعه تا هنگام زوال آب پیدا کرد، مستحب است غسل را اعاده کند و نیز مستحب است هنگام غسل جمعه بگوید: «أَشْهَدُ أَنْ لَاإِلَهَإِلَّااللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِیک لَهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ، أَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍوَآلِمُحَمَّدٍ وَ اجْعَلْنِی مِنَ التَّوَّابِینَ وَ اجْعَلْنِی مِنَ الْمُتَطَهِّرِینَ» و در استحباب غسل جمعه برای مرد، زن، حاضر، مسافر و آن کسیکه نماز جمعه میخواند و یا نماز ظهر بجا میآورد، فرقی نیست؛ بلکه بنا بر اقوی مستحب است، بچهای هم که خوب و بد را میفهمد و ممیز است نیز غسل جمعه را انجام دهد.
2- غسل شب اول ماه رمضان و نیز تمام شبهای فرد آن، به قصد رجا و امید ثواب. از شب بیست و یکم ماه رمضان مستحب است که هر شب غسل کند. وقت غسل شبهای ماه مبارک رمضان تمام شب است، ولی بهتر است نزدیک غروب بجا آورده شود؛ از شب بیست و یکم تا آخر ماه، بهتر است غسل را بین نماز مغرب و عشا انجام داد، همچنین مستحب است در شب بیست و سوم به جز عمل غسل اول شب یک غسل هم در آخر شب انجام دهد.
3- غسل شب عید فطرکه وقت آن از اول مغرب تا اذان صبح است، اما بهتر است که در اول شب انجام شود.
4- غسل روز عید فطر و عید قربان که وقت آن از اذان صبح تا غروب است اما بهتر است که پیش از نماز عید انجام شود، اگر از ظهر تا غروب بجا آورد، به قصد رجا و امید ثواب باشد.
5- غسل روز هشتم و نهم ذیحجّه، که وقت غسل روز هشتم از اذان صبح تا غروب است و در روز نهم اگرچه از اذان صبح تا غروب است، ولی بهتر است آنرا نزدیک ظهر انجام دهد.
6- غسل روز عید غدیر که بهتر است پیش از ظهر انجام شود.
7- غسل روز بیست و چهارّم ذیحجّه.
8- غسل روز عید مبعث و روزهای اول و پانزدهم و آخر ماه رجب. اگر غسل را شب مبعث بجا آورد، به نیت مطلق ثواب باشد.
9- غسل روزهای پانزدهم شعبان، عید نوروز، نهم و هفدهم ربیع الاول و بیست و پنجم ذیقعده، هر چند احتیاط آنست که سه غسل اخیر را به امید ثواب انجام دهد.
10- غسل دادن نوزادی که تازه به دنیا آمده باشد.
11- غسل زنی که برای غیر شوهر خودش بوی خوش استعمال کرده باشد.
12- غسل کسیکه برای تماشای به دار آویخته رفته و او را دیده باشد، ولی اگر به خاطر ناچاری و یا اتفاقاً نگاهش بیفتد، غسل مستحب نیست.
13- غسل کسیکه جایی از بدن خود را به بدن میتی که غسلش دادهاند، برساند.
14- غسل احرام برای عمره یا حج که نسبت به آن تأکید بسیار شده است و بعضی از علما آنرا واجب دانستهاند.
15- غسل کسیکه قصد وارد شدن به حرم و شهر مکه، مسجدالحرام برای طواف، وارد شدن به خانۀ کعبه، حرم و شهر مدینه، مسجدالنّبی و حرم امامان معصوم را دارد که یک غسل برای انجام چند مورد از موارد ذکر شده و نیز برای وقتی که میخواهد چند مرتبه مشرّف شود، کفایت میکند.
16- غسل برای نشاط در عبادت.
17- غسل برای رفتن به سفر خصوصاً سفر زیارت حضرت سیدالشهدا.
18- غسل برای توبه.
19- غسل برای خواستن حاجت از خدای متعال.
20- غسل برای زیارت پیامبر یا امامان از دور یا نزدیک.
مسئلۀ ۶۳۴ : بنا بر اقوی با تمام غسلهایی که در شریعت اسلام استحباب آنها ثابت شده، میتوان نماز خواند و از وضو نیز کفایت میکند، گرچه گرفتن وضو مطابق با احتیاط است، ولی غسلهایی که به قصد رجا و امید ثواب بجا آورده میشود، بنا بر احتیاط واجب از وضو کفایت نمیکند؛ ضمناً اگر یکی از غسلهایی را که تا شمارۀ ۱۵ مسئلۀ قبل گفته شد، انجام دهد و کاری کند که وضو را باطل میکند، غسل او باطل میشود و مستحب است دوباره غسل کند.
مسئلۀ ۶۳۵ : اگر چند غسل بر کسی مستحب باشد و به نیت همۀ آنها یک غسل بجا آورد، کافی است؛ بلکه اگر بخواهد یک یا چند غسل واجب و یا یک یا چند غسل مستحب بجا آورد میتواند به نیت همۀ آنها یک غسل انجام دهد و از همۀ آنها کفایت میکند.
بازدید ها: 0