مسئلۀ ۸۲ : کُر مقدار آبی است از حیث مساحت، بنا بر احتیاط، اگر در ظرفی که طول و عرض و عمق آن هر یک سه وجب و نیم معمولی است بریزند، آن ظرف پر شود؛ و از حیث وزن مقدار آن بیست مثقال از صد و بیست و هشت من تبریز، کمتر است که تقریباً ۳۸۴ کیلوگرم است، بنابراین آبهای موجود در لولههای منازل، باغات و جاهای دیگر که وصل به منابع بزرگ و یا هر نوع کر دیگر است همان حکم آب کُر را دارند.
مسئلۀ ۸۳ : اگر عین نجس، مانند خون، ادرار و امثال اینها به آب کر برسد در صورتی که بو، رنگ و یا مزّه آنرا تغییر بدهد، آن آب نجس میشود و اگر تغییر ندهد و یا تغییر به سبب ملاقات با چیز دیگر که عین نجاست در آن نیست باشد، نجس نمیشود.
مسئلۀ ۸۴ : اگر عین نجس، مانند خون، به آبی که بیشتر از کر است، برسد و بو، رنگ یا مزّه قسمتی از آنرا تغییر دهد؛ چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد، تمام آب نجس میشود، ولی اگر به اندازۀ کر و یا بیشتر از آن باشد، تنها آن مقداری که تغییر پیدا کرده نجس و بقیۀ آن پاک است.
مسئلۀ ۸۵ : اگر چیز نجس را زیر شیر آبی که متّصل به کر است بشویند، آبی که از آن چیز میریزد تا وقتی که متّصل به کر باشد و بو، رنگ و مزّه نجاست را نگیرد و عین نجس نیز در آن نباشد، پاک است.
مسئلۀ ۸۶ : مقداری از آب کر که یخ ببندد و باقی مانده نیز کمتر از کر باشد، به صرف ملاقات با نجس، نجس میشود و هر مقدار از یخ نیز که آب شود نیز نجس میگردد.
مسئلۀ ۸۷ : اگر آبی کر باشد و انسان شک کند که مقدار آن کمتر از کر شده است یا نه، در صورتی که تفاوت چشمگیر و فاحشی پیدا نکرده باشد احکام کر را دارد.
مسئلۀ ۸۸ : اگر انسان شک کند آبی که قبلاً به مقدار کر نبوده به مقدار کر رسیده است یا نه، با استصحاب حالت سابقۀ آن در حکم آب قلیل است.
مسئلۀ ۸۹ : کُر بودن آب از راههای زیر ثابت میشود:
1- انسان خود یقین پیدا کند که آب کر است.
2- دو مرد عادل به کر بودن آب شهادت دهند.
3- کسی که آب در اختیار اوست و متهم به بیاعتنایی به مسائل شرعی نیست، از کر بودن آب خبر دهد.
4- بنا بر اقوی اگر یک فرد عادل و یا موثّق به کر بودن آب شهادت دهد و از گواهی او اطمینان عادی پیدا شود، کر بودن آب ثابت میشود.
مسئلۀ ۹۰ : اگر کسی بخواهد تنها با ظن و گمان، کر بودن آب را به اثبات برساند، کارساز نیست و کر بودن آب ثابت نمیشود.
بازدید ها: 0