اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت، با مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی بیات زنجانی(مدظله العالی) دیدار و گفتگو کردند.
در ابتدای این دیدار دو تن از دانشجویان طی اظهاراتی با اشاره به مشکلات پیش آمده برای جریان دانشجوئی در کشور در طول ماههای گذشته و ارائۀ تحلیلی از اتفاقات اخیر، به سنت همیشگی دیدار با مراجع تقلید در روزهای پیش از آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهی اشاره کرده و این دیدار را نیز در همین راستا ارزیابی کردند ضمن آنکه از مواضع مرجع عالیقدر در جریانات اخیر تجلیل نمودند.
حضرت آیت الله العظمی بیات زنجانی(مدظله العالی) پس از استماع سخنان حضار، بیانات خود را با این سخن آغاز نمودند که: من از همه دوستان تشکر می کنم که این سنت زیبا را که دقیقاً نشان از وحدت واقعی حوزه و دانشگاه است را ترک نکردهاند و این جای خوشحالی است.
معظم له اضافه کردند: امروز بحمد الله حوزه و کیان مرجعیت، در برابر خدا و مردم سرافکنده نیستند و بزرگان حوزه چه تصریحاً و چه تلویحاً جریانات اخیر را در مواضع مختلف مورد نقد قرار دادهاند و حتی اگر در مقاطعی پیامی و یا حتی تبریکی صادر شده، برای حضور مردم بوده و چیزی فراتر از این نبوده است.
ایشان با اشاره به سابقه مبارزات آزادیخواهانه جوامع در طول تاریخ و به خصوص در جریان انقلاب اسلامی فرمودند: بخش قابل توجهی از مبارزان واقعی در جریانات انقلاب و پس از آن و محافظان حقیقی این اتفاقات بزرگ، دانشجویان و در رأس آنها دوستان دفتر تحکیم وحدت بودهاند. اما با کمال تأسف برخی به دنبال بی خاصیت کردن این پایگاه مهم بوده و ایجاد نهادهای موازی با مواضعی آمرانه و دیکته شده از بیرون از دانشگاه هستند که با حضور افراد متعهدی مثل شما عزیزان است که این قبیل حرکتها خنثی خواهد شد.
ایشان با اشاره به جایگاه انجمنهای اسلامی دانشجویان در دانشگاهها فرمودند: ایجاد قدرت تحلیل عقیدتی و سیاسی مستقل و آزاد در نسل جدیدی که وارد دانشگاهها میشوند بر عهدۀ شما و امثال شماست؛ به همین جهت باید با قدرت و تحلیل صحیح، عزم جوانان دانشجو را در برابر جریانات فتنه گونهای که هر روز و در گوشهای از این کشور در حال سر برآوردن است، تقویت کنید تا در آینده نیروهای صاحب فکر و کار آزمودهای در جامعه وارد شوند. سالهای متمادی است که انجمنهای اسلامی و به خصوص دفتر تحکیم وحدت در انجام این وظیفه پیشتاز بودهاند.
مرجع عالیقدر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مقولۀ دین و دینشناسی در دنیای جدید فرمودند: مطالعات دینی یک مقولۀ کاملاً تخصصی است و در ثمردهی آن تقوای فردی، آزادی و استقلال فکری، جدّ و جهد، تلاش و فهم عمیق و بینش صحیح و بسیاری از مقوله های دیگر دخالت دارند. لذا طبیعی است که این امر، نیازمند کارشناسی و مهارت خاص خود است و اگر انسانهای بدون تخصص و خدای ناکرده بدون تعهد وارد این وادی شوند یا بخواهند به نوعی خود را داعیهدار راهنمایی مردم در این عرصه جلوه دهند، طبیعی است که دین خدا که برای رهنمایی بشر آمده است، تضعیف و حتی تخریب خواهد شد.
ایشان تاکید کردند: به دلیل همین پیچیدگی و حساسیت است که باید استقلال نهادهای دینی از حکومتها حفظ شود تا دین خدا از سوی حوزههای علمیهای که وابستگی به قدرت ندارند تفسیر و تعریف شود، نه برخی سیاستمداران حاکم بر جامعۀ مسلمان. چرا که اگر دین از کانال قدرتهای رسمی و سیاسی معرفی و تبیین شود زمینه و بستر تحریف در آن بوجود خواهد آمد. منظور از این حرف تفکیک دین از سیاست نیست، بلکه به معنای حفظ استقلال مفسّران دینی از قدرتهای سیاسی و مصلحت سنجیهای قدرتهاست.
معظم له افزودند: دین اگر در مسیر قدرت حرکت کند، ناچار خواهد بود احکام و مبانی را آنطوری که قدرت میخواهد بیان و تفسیر کند. اینجاست که ممکن است فقط بر برخی احکام تأکید کند و یا برخی از احکام را طوری بگوید که در راستای اهداف قدرتمندان باشد. لذا حفظ استقلال نهادهای دینی یک اصل است.
آیت الله العظمی بیات زنجانی(مدظله العالی) با اشاره به تفاوتهای موجود بین دو نگاه «امامت» و «خلافت» در ادارۀ حکومت و جایگاه حاکم دینی فرمودند: مبنا در نگاه امامت، احترام و اتکای به نظر مردم، رأفت و رحمت نسبت به آنان و به رسمیت شناختن حقوق متقابل حکومت و مردم است. همانطور که امام علی(ع) نیز می فرماید: هم من نسبت به شما حق دارم و هم شما نسبت به من. در نگاه امامت چیزی به اسم فوق قانون نداریم و همه در برابر قانون حاکم بر جامعۀ اسلامی برابرند و همۀ ارکان حاکمیت در برابر خدا و مردم پاسخگو هستند.
ایشان تأکید کردند: این باید مورد توجه قرار گیرد که قدرت، مبنای مشروعیت نیست، بلکه مشروعیت، مبنای قدرت است. برخی فکر میکنند اگر بعضی کلمات را جابجا کنند، با این کار مشکل حل میشود. این جزء تفکر خلافت است که اگر یک شخص به قدرت رسید، مشروع می شود نه تفکّر امامت.
معظم له ضمن تاکید بر مراقبت از انحراف در برابر تعریفهای نادرست از دین فرمودند: عصر حاضر، عصر فتنه است. امیرالمومنین(ع) در تعریفی به این مضمون میفرمایند: فتنه یعنی موقعیتی که نه حق، حق باشد و نه باطل، باطل و این وصف زمانهای است که ما در آن زندگی میکنیم.
ایشان تاکید کردند: من اتفاقاتی که در حال رخ دادن است را به داستان صفین تشبیه میکنم. چرا که حرفهای امام خمینی(ره) را بالای نیزه بردهاند و با مدافعین واقعی امام برخورد میکنند.
مرجع عالیقدر در پایان بیانات خود گفتند: به دوستان توصیه میکنم که خط و آرمانهای امام(ره) را مطالعه کنید و این طرز فکر را تنها نگذارید و از اصلاح امور هم نا امید نباشید. اگر بنا باشد که این انقلاب به اهداف و آرمانهای امام(ره) و اصول اصیل جمهوری اسلامی برسد، باید به دست افرادی این امر محقق شود که شاگردان واقعی امام و زحمت کشان حقیقی در راه انقلاب بودهاند و هستند و اندیشههای امام(ره) و انقلاب را به خوبی درک کردهاند
اشتراکگذاری این نوشته
کد QR را اسکن کنید یا از لینک کوتاه بالا برای اشتراکگذاری این نوشته استفاده کنید