در ابتدای این مراسم، آیت الله روحانی رئیس پژوهشکده به ایراد سخن پرداخت و گفت: این پژوهشکده به دوراندیشی یادگار امام تاسیس شده تا بتوانیم قدمهای علمی و آکادمیکی برای تعمیق اندیشههای امام برداریم.
روحانی اظهار کرد: قطعاً یاران امام(ره) تعهد بیشتری برای برداشتن این قدمها و پیمودن این مسیر دارند. امیدواریم حضرت آیت الله بیات زنجانی هم به عنوان یکی از یاران زجرکشیده انقلاب اسلامی به همکاری خود با ما ادامه دهند تا بتوانیم از برکات وجود ایشان برخوردار باشیم.
وی افزود: از دست دادن یک چهره علمی در پژوهشکده مایه تاسف است اگرچه امیدواریم در سنگر حوزه هم وجود ایشان پربرکت بوده باشد کما اینکه هست و این از شخصیتهایی ساخته است که انفاس حضرت امام آنها را تربیت کرده است و از خداوند میخواهیم توفیق خدمت و پیمودن این مسیر را به او بدهد.
وی ادامه داد: آیتالله بیات زنجانی شخصیت شناخته شدهای از ابعاد علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هستند. من از اولین سالهای ورود به حوزه با شخصیتشان آشنا شدم و در حوزه هم در درس آیتالله حائری ایشان را زیارت کردم. همچنین ایشان از مدرسین خوشنام و خوشبیان و مطرح آن روز بودند و شاگردان زیادی هم داشتند.
رییس پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: مهم این است که آیتالله بیات زنجانی چارچوبی را در صراط مستقیم تشخیص داد و در آن چارچوب باقی ماند و علیرغم ناملایمات چه قبل از انقلاب و چه بیمهریهای بعد از انقلاب از چارچوب خارج نشد. ایشان طراح و موسس گروه اندیشه سیاسی در اسلام در پژوهشکده بودند و با زحمت زیادی این گروه را راهاندازی کردند و همواره وجود ایشان از نقاط دلگرمی ما در پژوهشکده بود.
در ادامه این مراسم، حجت الاسلام و المسلمین مجید انصاری، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان سخنران ویژه مراسم، به جایگاه رفت و سخنانی اینچنین، ایراد کرد.
«برخی تصور میکنندکه مسائل اقتصادی بدون علم قابل حل است و همه چیز با انشاءالله درست میشود که نتیجه آن این میشود که اقتصاد کشور بدون توجه به هشدار اقتصاددانان و کارشناسان به نقطه خطرناکی رسیده است».
مجید انصاری اظهار داشت:« کسانی مانند آیت الله بیات زنجانی جهاد با نفس کردند و به جای حشمت حوزوی، رفاه و توسعه دعوت امام را لبیک گفتند. این افراد بزرگ درحوزه دارای درس بودند که آن را رها کرده و به عرصههای دیگر رفتند.»
وی با اشاره به حضور مرجع عالیقدر در سه دوره مجلس ادامه داد:« ایشان از همان ابتدا با بصیرت خود با جریانات انحرافی مانند منافقین و بنیصدر مبارزه میکرد».
انصاری با اشاره به وجود یک هسته مخفی در مجلس اظهار داشت:«بسیاری از تصمیمات مهم کشور مانند انتخاب خود رجایی و کابینه وی و نحوه مقابله با بنیصدر در جلسات این هسته اتخاذ میشد که آیت الله یکی از محورهای آن بود».
عضو مجمع روحانیون مبارز با بیان اینکه معظ له همواره در هیات رئیسه مجلس حضور داشت و در مجلس عملکرد موثری داشت، ادامه داد:«آیت الله بیات زنجانی مسلط به قانون، قانونگذاری و آشنا به مبانی حقوق اسلامی بود و در مجموع نقش مهمی ایفا میکرد».
وی شجاعت در بیان مواضع و حمایت از خط امام را از ویژگیهای مثبت مرجع عالیقدر برشمرد و گفت:«آیت الله، چوب این ویژگیهایش را خورد اما باید به ایشان گفت که برای امام و اسلام چوب خوردن سعادت میخواهد».
انصاری در بخش دیگری از اظهارات خود خاطرنشان کرد:«جامعه ما دچار آسیبهایی شده که اگر دیر اقدام کنیم اساس نظام را دچار مشکل میکند و یکی از این آسیبها بیتوجهی به علم و دین در اداره کشور است».
عضو مجمع روحانیون مبارز افزود:«علم اساس حرکت انسان چه در حوزه علوم طبیعی و چه در اداره کشور است. چه شده است که امروز پس از سیسال چیزهایی را آزمون و خطا میکنیم که نه شرع و نه عقل آنها را توجیه میکند».
وی اداره کشور به شیوه آزمون و خطا را نادرست خواند و با تاکید بر اینکه اقتصاد یک علم است، گفت:«برخی تصور میکنندکه مسائل اقتصادی بدون علم قابل حل است و فکر میکنند همه چیز با انشاءالله درست میشود که نتیجه آن این میشود که اقتصاد کشور بدون توجه به هشدار اقتصاددانان و کارشناسان به نقطه خطرناکی رسیده است».
انصاری وضعیت اقتصادی کشور را در مقایسه با قبل بینظیر خواند و گفت:«کسب دویست میلیارد دلار در سه سال بیش از مبلغی است که در هشت سال دوران هاشمی از درآمدهای نفتی حاصل شد».
وی دستاورد عملکرد نادرست اقتصادی درکشور را تورم ۵/۲۹ درصدی عنو ان کرد و گفت:«میگویند نرخ بیکاری به زیر ده رسیده و تک رقمی شده است. با چه مبنایی این حرف را میزنند در حالی که در عرصه عمل شاهد تعطیلی واحدهای تولیدی و موارد دیگر هستیم».
انصاری با اشاره به اینکه واردات کشور در سال گذشته ۵۰ میلیارد دلار بوده است، ادامه داد:« به گفته رئیس اتاق بازرگانی ده درصد هزینه افزایش ریسک و ناشی از تحریمهایی است که بر کشور وارد شده است».
وی معضل دیگر کشور را عوام فریبی عنوان کرد و افزود:« گفته میشود ساده زیستی و صرفهجویی کنیم، به جای قند، کشمش میگذارند و به جای کت و شلوار شیک، از مولوی کت و شلوار میخرند. اما خروجی کلان باید محاسبه شود. شاخصه اسراف در دولتها هزینههای جاری آن است که وضعیت خوبی در این مورد نداریم. آثار صرفه جویی و ساده زیستی را کجا باید دید؟».
انصاری بیتوجهی به نیروهای انقلاب را از دیگر انتقادات خود برشمرد و گفت:«چرا صدا و سیما از چهرههایی مانند بیات استفاده نمیکند. گفتار و تصویر مراجعی در قم مانند آیت الله صانعی که همواره با امام(ره) بود و اکنون نیز مبانی ایشان را تدریس میکند، تحریم میشود. صانعی در هر جایی که امام دعوت کرد انجام وظیفه کرد حال چرا باید تصویر و گفتار ایشان تحریم شود».
عضو مجمع روحانیون مبارز با بیان اینکه جوانان ۲۰ ساله ناآشنا با عرصه جهاد میخواهند درس جهاد دهند، اظهار داشت:«در فضای کنونی معلم اخلاق کسی است که کج راه رود و یک روز هم با امام نبوده باشد و هنگامی که مردم مبارزه میکنند در کنج رفاه بوده باشد».
وی افزود:«امروز چه اخلاقی بر جامعه ترویج میشود، جز اخلاق صوفیانه در حالی که امام(ره) اخلاق علوی را ترویج میداد».
وی نسبت به ترویج خرافات و اخلاق صوفیانه در جامعه هشدار داد و با انتقاد از برخی سیاستهای دولت نهم اظهار داشت: «آنها آنقدر مهرورز شدهاند که از دوستی با مردم اسرائیل صحبت میکنند و حتی علاوه بر اصلاحطلبان اکنون اصولگرایان نیز در تیغ آقایان قرار دارند».
انصاری در پایان تصریح کرد:« من به سهم خود به عنوان خدمتگزار کوچک سابق پژوهشکده امام خمینی از زحمات ارزشمند آیتالله بیات در این پژوهشکده تشکر میکنم. ایشان از نیروهای موثر بود که باید از بنیانگذاران تلقی شود. از اینکه پژوهشکده رسما ایشان را از دست میدهد متاسفم اما انشاءالله همراهی ایشان ادامه پیدا میکند و امیدوارم یاران، سربازان و شاگردان امام(ره) روزی قدرشان دانسته و از وجود نورانیشان استفاده شود و به مردم معرفی شوند».
پس از سخنرانان جلسه، مرجع عالیقدر در جایگاه حاضر و بیاناتی را ایراد فرمودند. ایشان ولایت فقیه را روح نظام اسلامی خوانده و فرمودند:« نظامی که بر پایه ولایت فقیه، استوار است نباید به افکار و اندیشه هائی بها دهد که با تعریف ناصواب خود، طوری به جامعه القا کنند که نظام مبتنی بر ولایت فقیه، قادر به رفع نیازهای جامعه نیست.»
ایشان افزودند:« بنده با صراحت عرض می کنم که اگر بناست از ولایت فقیه دفاع شود، افرادی از آن دفاع کنند که عالمند و می توانند بصورت علمی و صحیح مبانی آن را به جامعه معرفی کنند نه اینکه امروز برخی از افرادی مدافع ولایت فقیه شده اند که تا دیروز نه اینکه نمی دانستند این تئوری چیست، بلکه حتی با آن مخالف بودند.»
ایشان در بند دوم سخنان خود فرمودند:« تنها راه نجات، بازگشت به افکار و اندیشه های حضرت امام(ره) است و این راه شدنی نیست مگر اینکه امام(ره) را نه به عنوان یک شخص، بلکه به عنوان یک مکتب و مدرسه دید.»
ایشان در پایان دفاع کردن از امام و اندیشه او را، با سه خصوصیت مقدور دانستند و فرمودند:« اول اینکه باید علمی دفاع کرد، دوم اینکه نباید نقطع ضعف نشان داد و سوم اینکه باید با نیازهای جامعه آشنا بود. »
در ادامه یکی از دانشجویان به نمایندگی از بقیه و دکتر محمد حسین جمشیدی، مدیر جدید گروه اندیشه سیاسی در اسلام نیز سخنانی را ایراد و سپس هدایایی به رسم یادبود، به مرجع عالیقدر تقدیم شد.