مسئلۀ ۳۳۶۷ : موانع ارث که در فقه مطرح شده زیاد است ولی آن چیزهایی که از اصل ارث بردن انسان مانع میشود عبارتند از:
الف- رقیت و بنده بودن؛ کسی که رقّ و بنده دیگری است- اگرچه فرزند یا پدر میت باشد- از او ارث نمیبرد.
ب- کفر؛ کافر از مسلمان ارث نمیبرد، اگرچه مسلمان از کافر ارث میبرد.
ج- قتل عمد؛ اگر کسی دیگری را عمداً بکشد، قاتل از مقتول ارث نمیبرد.
مسئلۀ ۳۳۶۸ : مسلمان از کافر ارث میبرد، ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد، از میت مسلم ارث نمیبرد، حتی اگر کافر اصلی یا مرتد باشد، بنابراین اگر مسلمانی از دنیا برود و هم وارث مسلمان و هم وارث غیر مسلمان داشته باشد، همۀ اموال و دارایی میت مسلمان به وارث مسلمان میرسد،آن وارث مسلمان جزء دسته دوم و سوم و آن کافر جزء دسته اول باشد و اگر آن میت مسلمان هیچ وارث مسلمان نداشته باشد ارث او به امام مسلمین میرسد و در عصر حاضر که عصر غیبت است در اختیار فقیه و مجتهد جامع شرایط است.
مسئلۀ ۳۳۶۹ : اگر کافر از دنیا برود و وارث مسلمان داشته باشد تمام ارث او به وارث مسلمان میرسد اگرچه جزء دسته دوم و سوم باشد ولی اگر وارث مسلمان نداشته باشد در صورتی که کافر به سبب ارتداد کافر نشده باشد، ارث او به ورثه کافر میرسد و اگر به سبب ارتداد کافر شده، در حکم مسلمان است که ارث او به کافر نمیرسد، بلکه اگر وارث مسلمان نداشته باشد در حکم بلا وارث بوده و ارث او مال امام معصوم و در دوران غیبت در اختیار فقیه جامع شرایط است.
مسئلۀ ۳۳۷۰ : قاتل اگرچه خودش ارث نمیبرد، ولی مانع ارث دیگری نمیشود؛ بنابراین اگر فرزند پدر خود را عمداً و به ناحق بکشد و میت فرزند دیگری نداشته باشد هر چند خود قاتل ارث نمیبرد، ولی بچّههای قاتل از مقتول ارث میبرند. ولی اگر کسی از دسته اول جز قاتل، وجود نداشته باشد، دسته دوم ارث میبرند و اگر دسته دوم هم وجود نداشته باشند دسته سوم ارث میبرند.
مسئلۀ ۳۳۷۱ : اگر کسی یکی از نزدیکانش را به عمد و به ناحق بکشد، قاتل از ارث مقتول محروم میشود، ولی اگر به سبب خطا یا شبه عمد باشد از او ارث میبرد، اگرچه ارث بردن او از دیه قتل، محل اشکال و شاید محل منع است و علیالأحوط با ورثه دیگر مصالحه کنند.
مسئلۀ ۳۳۷۲ : کسانی که به سبب خویشاوندی و نسب ارث میبرند، سه دسته هستند:
1- پدر و مادر و اولاد میت و با نبودن اولاد، اولادِ اولاد و هر چه پایین روند هر کدام از آنها به میت نزدیکتر است ارث میبرد و تا یک نفر از این دسته وجود دارد دسته دوّم ارث نمیبرند.
2- پدربزرگ و مادربزرگ و هرچه بالاتر روند، پدری باشند یا مادری، برادر و خواهر میت و در صورت نبودن، اولاد آنها هر چه پایین روند، هر کدام از آنها که نزدیکتر است از میت ارث میبرد و تا یک نفر از دسته دوّم وجود دارد دسته سوّم ارث نمیبرد.
3- عمو، عمّه دایی و خاله، هر چه بالا روند و اولاد آنها هر چه پایین روند و مادامی که یک نفر از عمو، عمّه، دایی و خالههای میت وجود داشته باشند اولادشان ارث نمیبرند، منتها اگر میت عموی پدری و پسر عموی پدری و مادری داشته و غیر از اینها وارث دیگری نداشته باشد، ارث او به عموی پدری با اینکه نزدیکتر است نمیرسد، بلکه ارث به پسر عموی پدری و مادری میرسد.
مسئلۀ ۳۳۷۳ : زن و شوهر از یکدیگر ارث میبرند و با هر سه دسته از وراث نسبی و همچنین با اقسام ولاء که گذشت همراه میشوند.
بازدید ها: 0