مستحبّات دفن‏

مسئلۀ ۸۰۸ :    مواردی که در زیر می‏آید مستحب است هنگام دفن میت انجام داده شود:
1 – به قصد رجا و امید ثواب قبر را به اندازه قدّ انسان متوسط گود کنند.
2- میت را در نزدیک‏ترین قبرستان دفن کنند، مگر آنکه قبرستان دورتر به دلایلی مانند مدفون بودن افراد صالح در آن یا رفت و آمد بیشتر مردم برای فاتحه خوانی بر قبرستان نزدیک‏تر فضیلت داشته باشد.
3- جنازه را در چند متری قبر تا سه بار زمین بگذارند و بردارند وکم کم نزدیک قبر ببرند، در صورتی‌که میت مرد باشد، دفعۀ سوم طوری او را زمین بگذارند که سر او طرف پایین قبر باشد، در نوبت چهارم از طرف سر وارد قبر کنند. اگر میت زن باشد در مرتبۀ سوم میت را به طرف قبلۀ قبر بگذارند و به پهنا وارد قبر کنند و در موقع وارد کردن پارچه‏ای روی قبر بگیرند.
4- جنازه را به آرامی از تابوت خارج کنند و قبل از وارد کردن میت به قبر این دعا را بخوانند و پس از آن میت را وارد قبر کنند: «أَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ رَوْضَهً مِنْ رِیاضِ الْجَنَّهِ وَ لاَ تَجْعَلْهُ حُفْرَهً مِنْ حُفَرِ النَّارِ» و وقتی که می‏خواهند وارد قبر کنند این دعا را بخوانند: «أَللَّهُمَّ عَبْدُک وَ ابْنُ عَبْدِک وَ ابْنُ أَمَتِکَ نَزَلَ بِکَ وَ أَنْتَ خَیرُ مَنْزُولٍ بِهِ» و پس از آن وارد قبر کنند.
5- بعد از آنکه میت را در لحد گذاشتند، گره‏های کفن را باز و بالشی از خاک فراهم کنند و صورت میت را روی آن بگذارند.
6- پشت میت را به دیوار قبر تکیه بدهند و چیزی مانند خشت خام یا کلوخ پشت او بگذارند که میت به پشت برنگردد.
7- مقداری تربت امام حسین‌، مقابل صورت میت در قبر بگذارند.
8- هنگامی که جنازه را وارد قبر کردند و در لَحَد گذاشتند، این دعا را بخوانند: «بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَ عَلی‏ مِلَّهِ رَسُولِ اللَّهِ‏» و بعد سورۀ «حمد»، «آیهالکرسی»، «ناس»، «فلق» و «توحید» را بخوانند و سپس بگویند «أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ».
9 – کسی‌که میت را در قبر می‏گذارد به امید ثواب با طهارت و سر و پای برهنه باشد و هنگام بیرون آمدن از قبر، از طرف پایین پای میت بیرون بیاید و غیر از خویشان میت، افراد دیگر با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیهِ رَاجِعُونَ».
10- اگر میت زن است کسانی که با او محرم هستند او را در قبر بگذارند و اگر محرمی نباشد، خویشاوندانش او را در قبر بگذارند.
11- هنگامی که قبر را از خاک پر کردند، به امید ثواب روی آن آب بپاشند و سپس کسانی که حاضرند در حالی که انگشتان خود را باز کرده و در خاک روی قبر فرو برده‏اند، هفت بار سورۀ قدر را بخوانند و برای میت طلب آمرزش کنند و این دعا را بخوانند: «أَللَّهُمَّ جَافِ الْأَرْضَ عَنْ جَنْبَیْهِ وَ اصْعَدْ إِلَیْک رُوحَهُ وَ لَقِّهِ مِنْک رِضْوَاناً وَ اسْکنْ قَبْرَهُ مِنْ رَحْمَتِک مَا تُغْنِیهِ بِهِ عَنْ رَحْمَهِ مَنْ سِوَاک».
12- بعد از آنکه تشییع‌کنندگان رفتند ولیّ میت یا کسی‌که از طرف او اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده است را به میت تلقین کند.

بازدید ها: 0

ادامه مطلب

قبلی: دفن میت و احکام آن
بعدی: تلقین میت‏

دفتر مرجع عالیقدر آقای بیات زنجانی

آخرین اخبار

عضویت در خبرنامه