مسئلۀ ۲۷۹۰ : کفیل باید عاقل و بالغ بوده و کسی وی را برای کفالت مجبور نکرده باشد و سفیه و ممنوع التصرف- در جایی که نیاز به تصرف مالی دارد- نباشد و قدرت احضار، آوردن و تحویل شخصی را که کفیلش شده، داشته باشد؛ ولی مکفول له که همان طلبکار یا ذیحق باشد و همچنین بدهکار و طرف صاحب حق لازم نیست عاقل، بالغ و غیر سفیه باشد، بنابراین کفالت غیر عاقل و سفیه با اجازۀ ولیّ ایشان درست و صحیح است.
مسئلۀ ۲۷۹۱ : عقد کفالت ممکن است مطلق و بدون مدّت و نیز ممکن است مدتدار باشد؛ در صورت مدّتدار بودن، ممکن است آنقدر کم باشد که عرفاً فوری به حساب آید «معجّل» و یا مدّتدار غیر فوری باشد مثلاً قرارداد کفالت را یک دفعه به صورت فوری میبندند و گاهی به صورت یک هفته و یک ماهه یا بیشتر قرار میدهند و گاهی نه فیالفور را ذکر میکنند و نه مدّت را، در مواردی که فیالفور یا مطلق بگویند مراد همان فیالفور متعارف عرفی است و اگر مدّتدار بگویند باید زمان را طوری ذکر کنند که احتمال کم و زیاد شدن داده نشود.
مسئلۀ ۲۷۹۲ : هر یک از موارد هفتگانه زیر قرارداد کفالت را به هم میزند:
1- کفیل، شخص بدهکار یا کسی که حق در گردنش است را تحویل طلبکار دهد و یا خودش حاضر شده و تسلیم گردد.
2- حقّ طلبکار و ذیحق ادا شود.
3 – ذیحق از حقّ خود صرف نظر کند.
4- بدهکار و کسی که علیه وی اقامه دعوی شده از دنیا برود.
5- کفیل بمیرد و از دنیا برود.
6- صاحب حق کفیل را از کفالت آزاد کند.
7- صاحب حق به وسیلۀ حواله یا هر وسیله دیگری حقّ خود را به دیگری واگذار کند.
مسئلۀ ۲۷۹۳ : اگر صاحب حق بمیرد، کفالت باطل نمیشود؛ بلکه حقّ مکفول له به ورثهاش منتقل میشود.
مسئلۀ ۲۷۹۴ : کفیل بدون رضایت طلبکار و صاحب حق، حقّ به هم زدن کفالت را ندارد، مگر آنکه در قرارداد کفالت این حق برای وی شرط شده باشد، ولی طلبکار و صاحب حق هر وقت بخواهد میتواند عقد کفالت را به هم بزند.
مسئلۀ ۲۷۹۵ : قرارداد کفالت ممکن است به صورت رایگان برقرار شود و ممکن است در برابر عوض منعقد گردد و در صورتی که در برابر عوض قرار گیرد ممکن است عوض بر عهدۀ طلبکار یا بدهکار و یا بر عهدۀ فرد اجنبی باشد.
مسئلۀ ۲۷۹۶ : اگر کفیل در زمان کفالت مدّتدار یقین پیدا کند یا احتمال معقول بدهد که شخص مورد کفالت قصد فرار دارد، میتواند او را پیش از موعد تحویل دهد و در این صورت قرارداد کفالت به هم میخورد.
مسئلۀ ۲۷۹۷ : اگر کفیل بخواهد بدهکار را تحویل بدهد، در صورتی که این عمل مستلزم هزینه باشد، اگر با اجازۀ طلبکار و ذیحق باشد بر عهدۀ خود طلبکار است، ولیاگر بدون اجازه باشد، بر عهدۀ کفیل است.
مسئلۀ ۲۷۹۸ : اگر شخصی فرد بدهکار یا آن کس که حقی بر گردن اوست را فراری دهد، در صورتی که طلبکار و صاحب حق دسترسی به او نداشته باشد، فراری دهنده باید او را پیدا کند و تحویل دهد یا اینکه بدهی او را بپردازد. فراری دادن قاتل از دست ورثه مقتول نیز از این قبیل است.
مسئلۀ ۲۷۹۹ : اگر کفیل منکر قرارداد کفالت باشد، ولی صاحب حق آنرا ادعا کند، در صورتی که مدعی دعوای خویش را با دلیل اثبات نکند، کفیل که منکر کفالت است قسم میخورد و کفالت را منتفی میسازد.
بازدید ها: 0