شرط اول: بین امام و مأموم چیزی حایل نباشد.
مسئلۀ ۱۵۲۹ : در نماز جماعت باید بین امام و مأموم، پرده یا چیز دیگری که مانع صدق ارتباط فاصله نشود، همچنین نباید بین مأموم و مأموم دیگری که به واسطۀ او به امام متّصل شده است چنین چیزی فاصله شود، ولی اگر امام جماعت مرد و مأموم زن باشد و بین آن زن و امام، یا بین آن زن و مأموم مرد دیگریکه زن به سبب او به امام متّصل شده است، پرده یا مانند آن باشد اشکال ندارد، ولی باید به شکلی باشد که همۀ آنان یک جماعت شمرده شوند.
مسئلۀ ۱۵۳۰ : اگر امام جماعت در داخل محراب بوده و کسی پشت سر او اقتدا نکرده باشد، افرادی که در دو طرف محراب ایستادهاند و به خاطر دیوار محراب نمیتوانند امام را ببینند، نمیتوانند اقتدا کنند چون اتصال وجود ندارد، ولی اگر پشت سر امام جماعت کسی اقتدا کرده باشد، اقتدا کردن کسانی که در دو طرف محراب ایستادهاند و به آن مأموم که پشت سر امام ایستاده است، متصلاند، ولی به خاطر دیوار محراب امام را نمیبینند، بنا بر اقوی صحیح است.
مسئلۀ ۱۵۳۱ : اگر به سبب طولانی بودن صف اول، کسانی که دو طرف صف ایستادهاند امام را نبینند میتوانند اقتدا کنند و یا اگر به علت طولانی بودن یکی از صفها کسانی که در دو طرف آن ایستادهاند صف جلوی خود را نبینند و طبعاً امام جماعت را هم نبینند، میتوانند اقتدا کنند.
مسئلۀ ۱۵۳۲ : اگر صفهای جماعت تا در مسجد برسد، کسانی که روبهروی در و پشت صف ایستادهاند و کسی که پشت سر ایشان ایستاده، نمازشان صحیح است بلکه بنا بر اقوی نماز کسانی که دو طرف او ایستادهاند و صف جلو را نمیبینند نیز صحیح است.
مسئلۀ ۱۵۳۳ : کسی که پشت ستون ایستاده است، اگر از طرف راست یا چپ به وسیلۀ مأموم دیگر به امام متِّصل نباشد، نمیتواند اقتدا کند، ولی اگر از دو یا یک طرف متّصل باشد امِّا با صف جلو اتّصال نداشته باشد، بنا بر اقوی جماعتش صحیح است.
شرط دوم: جای ایستادن امام از مأموم بلندتر نباشد.
مسئلۀ ۱۵۳۴ : جایی که امام جماعت میایستد نباید از جای مأموم بلندتر باشد، ولی اگر زمین سراشیبی باشد و امام در طرف بلندتر بایستد، در صورتی که سراشیبی آن زیاد نباشد بلکه به گونهای باشد که به آن زمین مسطح بگویند، مانعی ندارد.
مسئلۀ ۱۵۳۵ : اگر جای ایستادن مأموم از جای امام بلندتر باشد، در صورتی که بلندی به مقدار متعارف باشد به گونهای که همۀ آنان یک اجتماع شمرده شوند، اشکال ندارد، مانند ساختمانهای قدیم که امام در صحن مسجد نماز میخواند و تعدادی از مأمومین در پشت بام میایستادند، ولی اگر بلندی زیاد باشد به شکلی که همۀ آنها یک جماعت شمرده نشوند، جماعت اشکال دارد مانند برجهای چند طبقه که اقتدای طبقات به همدیگر اشکال دارد.
شرط سوم: بنا بر احتیاط واجب فاصلۀ بین امام و مأموم یا مأمومین با یکدیگر بیشتر از یک گام معمولی نباشد.
مسئلۀ ۱۵۳۶ : احتیاط واجب آنست که بین جای سجدۀ مأموم و جای ایستادن امام جماعت بیشتر از یک گام معمولی فاصله نباشد، همچنین اگر انسان به واسطۀ مأمومی که جلوی او ایستاده به امام متصل باشد، بنا بر احتیاط واجب باید فاصلۀ جای سجدهاش از جای ایستادن او بیشتر از یک گام معمولی نباشد و احتیاط مستحب آنست که جای سجدۀ مأموم با محل ایستادن کسی که جلوی اوست بیش از حد متعارف فاصله نداشته باشد.
مسئلۀ ۱۵۳۷ : اگر مأموم به واسطۀ کسی که سمت راست یا چپ او اقتدا کرده به امام جماعت متّصل باشد و از جلو به او متصل نباشد، بنا بر احتیاط واجب باید با کسی که سمت راست یا چپ او اقتدا کرده است، بیشتر از یک گام معمولی فاصله نداشته باشد.
مسئلۀ ۱۵۳۸ : اگر بین کسانی که در یک صف ایستادهاند کسی که نمازش باطل است و بچّه ممیز، یعنی بچّهای که خوب و بد را میفهمد بلکه غیر ممیز فاصله شود، در صورتی که فاصله کم باشد و به اتّصال ضرر نرساند، مانعی ندارد، ولی اگر چند نفر که نمازشان باطل است فاصله شود یا به دلیل دیگری فاصله ایجاد شود، نماز باطل است.
شرط چهارّم: مأموم جلوتر از امام نایستد.
مسئلۀ ۱۵۳۹ : مأموم نباید در تمام حالات از امام جماعت جلوتر بایستد و احتیاطاً مساوی و برابر هم نباشند و در تمام حالات کمی عقبتر از امام جماعت بایستد و در صورتی که جلوتر بایستد اگر به وظائف منفرد عمل کند و عمداً قرائت را ترک و رکنی را زیاد نکند، اگرچه نماز او به صورت جماعت منعقد نمیشود، ولی اصل نماز باطل نیست.