مسئلۀ ۳۳۸۵ : دسته دوم از کسانی که به عنوان خویشاوندی نسبی ارث میبرند عبارتند از جدّ، پدربزرگ و جدّه، مادربزرگ و خواهران و برادران خود میت و اگر میت خواهر و برادر نداشته باشد، اولاد آنان ارث میبرند و با بودن برادر و خواهر مادری، برادر و خواهر پدری ارث نمیبرند ولی برادر و خواهر مادری ارث میبرند.
مسئلۀ ۳۳۸۶ : اگر میت تنها یک برادر و یک خواهر وارث داشته باشد، همۀ مال میت به او میرسد و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری و مادری وارث داشته باشد همۀ مال بهطور برابر بین آنان تقسیم میشود و اگر چند برادر و چند خواهر پدری و مادری وارث داشته باشد هر برادر دو برابر خواهر ارث میبرد.
مسئلۀ ۳۳۸۷ : اگر میت برادر و خواهر پدری و مادری داشته باشد، برادر و خواهر پدری که از ناحیه مادر با میت جدا هستند ارث نمیبرند، ولی اگر برادر و خواهر پدری و مادری نداشته باشد و تنها یک برادر یا یک خواهر پدری داشته باشد همۀ ترکه به وی میرسد و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری داشته باشد، همۀ مال بهطور یکسان بین آنها تقسیم میشود و اگر یک یا چند برادر و یک خواهر و یا چند خواهر پدری داشته باشد هر برادر دو برابر هر خواهر ارث خواهد برد.
مسئلۀ ۳۳۸۸ : اگر میت فقط یک خواهر و یا یک برادر مادری به عنوان وارث داشته باشد که از طرف پدر با میت جداست همۀ مال به وی میرسد و اگر چند برادر مادری و یا چند خواهر مادری وارث داشته باشد مال بین آنان بهطور یکسان تقسیم میشود چون همۀ سهام، سهم مادری است.
مسئلۀ ۳۳۸۹ : اگر میت، برادر و خواهر پدری و مادری و برادر و خواهر تنها پدری و یک برادر یا یک خواهر تنها مادری داشته باشد، با بودن برادر و خواهر پدری و مادری، برادر و خواهر تنها پدری ارث نمیبرند و برادر و خواهر پدری و مادری با خواهر و برادر تنها مادری ارث میبرند و مال را به شش قسمت تقسیم میکنند، یکششم آنرا به برادر یا خواهر مادری و بقیه را بین برادر و خواهر پدری و مادری طوری تقسیم میکنند که به هر برادر دو برابر خواهر سهم ارث برسد.
مسئلۀ ۳۳۹۰ : اگر وارث میت فقط برادر و خواهر پدری و چند برادر و خواهر مادری باشند، مال را به سه قسمت تقسیم میکنند یک قسمت آن که سهم مادر است، برادران و خواهران مادری بهطور یکسان بین خودشان تقسیم میکنند و مابقی را که دو قسمت است بین برادر و خواهر پدری طوری تقسیم میکنند که هر برادر دو برابر خواهر ارث میبرد.
مسئلۀ ۳۳۹۱ : اگر وارث میت فقط برادر و خواهر و زن وی باشند، زن به تفصیلی که در ارث زن و شوهر گفته خواهد شد ارث خودش را میبرد و برادر و خواهر هم به گونهای که در مسائل گذشته گفته شد ارث خودشان را میبرند و همچنین اگر زن بمیرد و وارثان او فقط برادر و خواهر و شوهر او باشند، شوهر سهم خود را که نصف اصل مال است میبرد و برادر و خواهر مطابق مسائل گذشته ارث میبرند و به جهت ارث بردن زن یا شوهر، از سهم الارث برادر و خواهر مادری چیزی کم نمیشود، بلکه از سهم الارث برادر و خواهر پدری و مادری و یا تنها پدری کم میشود، مثلاً اگر میت زن باشد و وارث وی شوهرش و برادر و خواهر مادری و خواهر و برادر پدر و مادری او باشند، نصف اصل مال به شوهر میرسد و یک قسمت از سه قسمت اصل مال را به برادر و خواهر مادری میدهند و هر چه باقی بماند مال برادر و خواهر پدری و مادری است. بنابراین اگر اصل مال میت شش تومان باشد، سه تومان که نصف اصل مال است به شوهر میرسد و دو تومان آن که یکسوّم اصل مال است به برادر و خواهر مادری و یک تومان آن که باقی مانده است به برادر و خواهر پدری و مادری میرسد.
مسئلۀ ۳۳۹۲ : اگر برادر و خواهر میت همگی قبل از وی از دنیا رفته باشند، سهم همگی به اولادشان میرسد و سهم برادرزاده و خواهرزاده مادری در بین اولاد آنان بهطور یکسان تقسیم میشود و از سهمی که به برادرزاده و خواهرزاده پدری و مادری یا پدری میرسد، هر پسری دو برابر دختر میبرد و اگر برادر و خواهر میت متعدد بودند ابتدا مال را بین خواهران و برادران تقسیم میکنند و بعد ارث هر کدام بین اولادشان قسمت میشود.
مسئلۀ ۳۳۹۳ : اگر وارث میت فقط یک پدربزرگ یا یک مادربزرگ باشد چه پدری باشد چه مادری، همۀ مال میت به او میرسد و با بودن پدربزرگ میت، پدر پدربزرگ، ارث نمیبرد.
مسئلۀ ۳۳۹۴ : اگر وارث میت فقط یک پدربزرگ و مادربزرگ پدری باشند، مال میت را به سه قسمت تقسیم میکنند و دو قسمت را پدربزرگ و یک قسمت را مادربزرگ میبرد، ولی اگر وارث میت فقط پدربزرگ و مادربزرگ مادری باشند مال را بهطور مساوی بین خودشان تقسیم میکنند.
مسئلۀ ۳۳۹۵ : اگر وارث میت فقط یک پدربزرگ و یا مادربزرگ پدری و یک پدربزرگ و مادربزرگ مادری باشند، مال میت را به سه قسمت تقسیم میکنند، دو قسمت آنرا به پدربزرگ پدری یا مادربزرگ پدری و یک قسمت آنرا به مادربزرگ یا پدربزرگ مادری میدهند.
مسئلۀ ۳۳۹۶ : اگر وارث میت پدربزرگ و مادربزرگ مادری و پدربزرگ و مادربزرگ پدری باشند، مال میت را به سه قسمت تقسیم میکنند، یک قسمت آنرا پدربزرگ و مادربزرگ مادری بین خودشان بهطور یکسان تقسیم میکنند و دو قسمت دیگر آنرا بین پدربزرگ و مادربزرگ پدری طوری تقسیم میکنند که پدربزرگ دو برابر مادربزرگ ارث ببرد.
مسئلۀ ۳۳۹۷ : اگر وارث میت فقط زنش و پدربزرگ و مادربزرگ پدری و پدربزرگ و مادربزرگ مادری باشند، زن مطابق تفصیلی که در ارث زن و شوهر گفته خواهد شد ارث خودش را میبرد و یک قسمت از سه قسمت اصل مال را به پدربزرگ و مادربزرگ مادری میدهند که در بین خودشان بهطور مساوی تقسیم کنند و مابقی را که دو قسمت است بین پدربزرگ و مادربزرگ پدری تقسیم میکنند طوری که سهم پدربزرگ پدری دو برابر سهم مادربزرگ پدری باشد و اگر وارث میت شوهر و پدربزرگ و مادربزرگ باشند، شوهر نصف اصل مال را میبرد و مابقی را اگر پدربزرگ و مادربزرگ مادری باشند بهطور مساوی تقسیم میکنند، ولی اگر پدری باشند بقیۀ مال را طوری تقسیم میکنند که به پدربزرگ دو برابر مادربزرگ سهم برسد. اگر وارث میت هم شوهر و هم پدربزرگ و مادربزرگ پدری و هم مادری باشند، شوهر نصف اصل مال را میبرد و یکسوم اصل مال به پدربزرگ و مادربزرگ مادری میرسد که بین خودشان بهطور مساوی تقسیم کنند و مابقی آن که یکششم است به پدربزرگ و مادربزرگ پدری میرسد، طوری که به پدربزرگ دو برابر مادربزرگ سهمالارث میرسد.
مسئلۀ ۳۳۹۸ : اگر وارث میت پدربزرگ یا مادربزرگ یا هر دوی آنان با برادر و یا خواهر یا هر دو و یا برادرزاده و خواهرزاده یا هر دو باشند، در همۀ این موارد پدربزرگ نسبت به میت حکم برادر و مادربزرگ حکم یک خواهر را دارد، یعنی اگر مثلاً پدربزرگ مانده با یک برادر، مثل این است که دو برادر مانده باشد و همۀ مال به آنان میرسد که به صورت مساوی تقسیم میکنند و مانع ارث بردن برادرزاده و خواهرزاده نمیشوند.
بازدید ها: 0