مسئلۀ ۷۱ : آب جاری آبی است که از زمین میجوشد و بر روی آن جاری میشود؛ به عبارت دیگر آبی است که مادۀ جوشنده دارد و در اثر اتّصال به آن ماده بهطور دائم، عرفاً بر روی زمین و یا در زیر زمین جریان پیدا میکند، مانند چشمهها، قناتها و رودخانهها.
مسئلۀ ۷۲ : آب جاری حتی اگر به اندازۀ آب کر نباشد، تا وقتی که در اثر برخورد با چیزهای نجس، بو، رنگ و یا مزۀ آن تغییر پیدا نکند، پاک است.
مسئلۀ ۷۳ : اگر مقداری از آب جاری، مثلاً آب چشمه، بر اثر برخورد با چیزهای نجس بو، رنگ و یا مزه آن تغییر پیدا کند، همان طرفی که تغییر یافته، نجس میشود و طرفی که به چشمه متصل است هر چند کمتر از مقدار کر باشد، پاک است و اگر طرف تغییر یافته، خودبهخود در اثر اتّصال به آب چشمه، تغییراتش برطرف گردد، پاک میشود.
مسئلۀ ۷۴ : چشمه و مانند آن که آب در آن جریان ندارد، اما به گونهای است که اگر آب از آن برداشته شود، دوباره جوشیده و پر میشود و به حالت گذشتهاش باز میگردد، حکم آب جاری را دارد و نیز تمام آبهایی که در کنار نهرها ایستاده و جریان ندارند، ولی به آب جاری متّصل هستند، در طهارت، پاکی و نجاست، حکم آب جاری را دارند.
مسئلۀ ۷۵ : آب چشمهای که در بعضی ایام سال میجوشد و در بعضی ایام خشک میشود، در ایامی که میجوشد حکم آب جاری را دارد.
مسئلۀ ۷۶ : آبی که بر روی زمین جریان دارد و فاقد منبع و جوشش از زمین است، اگر به مقدار کر باشد حکم آب کر را دارد، ولی اگر کمتر از کر باشد، در حکم آب قلیل بوده و در صورت رسیدن نجاست به آن، نجس خواهد شد.
مسئلۀ ۷۷ : آبهای لوله کشی منازل، مغازهها و میادین، چون به منابع آب و یا شبکههای آب شهری متّصل هستند، حکم آب جاری را دارند.
مسئلۀ ۷۸ : آبی که بر روی زمین جاری است و از زمین نمیجوشد و همچنین مادّهای را که عرفاً موجب استمرار جریان آب بشود (فواره، پمپ و مانند آنها) ندارد، اگر به اندازۀ کر نباشد و با نجس ملاقات کند، نجس میشود.
مسئلۀ ۷۹ : آبی که از بالا به طرف پایین سرازیر شده و جریان پیدا کند یا اینکه حالتی دفع مانند داشته باشد مانند فواره و نظیر آن، اگر طرف پایین با نجاست برخورد کند، بالا نجس نمیشود.
مسئلۀ ۸۰ : آبی که در فواره و مانندآن درگردش است و با فشار ازآن خارج میشود، به صرف ملاقات با چیزهای نجس، نجس نمیشود.
مسئلۀ ۸۱ : اگر انسان شک کند که آب موجود دارای مادّه جوشان است یا خیر و این آب با چیز نجس ملاقات کند، اگر حالت سابقه دارد که دلالت بر دارا بودن مادّه کند، در این صورت استصحابِ بقای مادّه جاری است و حکم به طهارت آن آب میشود، ولی اگر حالت سابقه، بر عدم وجود مادّه دلالت کند، با استصحاب حالت سابقه، با همان ملاقاتِ با نجس، محکوم به نجاست است و اگر اصلاً حالت سابقه ندارد و معلوم نیست که در گذشته چگونه بوده، اقوی این است که حکم به طهارت وپاکی این آب می شود و با این حکم مطهِّریت و پاک کنندگی آن نیز به اثبات میرسد، اگرچه این آب با چیزهای نجس هم برخورد کرده باشد.
بازدید ها: 0