خط امام نوشت:
آیت الله بیات زنجانی گفت: وقتی میگویم قانون اساسی در همۀ عرصهها باید ملاک عمل قرار گیرد، بدین معناست که برای مثال وقتی یک نماینده آزادی خواه و حرّی پیدا شد و پیرامون یک مسألهای اعلام نظر کرد، به این دلیل است که قانون اساسی حق اظهارنظر را برای او آزاد شناخته و اعلام جرم بر علیه او حامل این پیام به جامعه است که وقتی نمایندۀ مردم حق حرف زدن ندارد، در این صورت بقیه نیز بطریق اولی اجازه حرف زدن نخواهند داشت و این یعنی لق شدن قانون.
به گزارش خط امام به نقل از ایلنا، آیت الله بیان زنجانی در جمع اعضای پویش امید،ضمن تبریک ایام سالروز امامت حضرت مهدی (عج) و نیز ایام میلاد با سعادت پیامبر مکرم اسلام (ص)، در پاسخ به اولین سؤال مطرح شده پیرامون «آسیبشناسی فرقه گرائیهای جدید و دامن زدن به اختلافات مذهبی»، با اشاره به بسترهای بوجود آمده در جامعه برای آسیب پذیری در این قبیل مقولات، گفت: «در دوران طاغوت، هر نوع ضعف، نقصان و کمبودی را به حاکمیت نسبت میدادند که نسبت ناروایی هم نبود، چراکه بطور مستقیم و یا غیر مستقیم، حاکمیت در این امور دخالت داشت. اما بیش از سی سال است که از دوران طاغوت گذشته و حاکمیت دینی استقرار پیدا کرده است؛ کشورهایی وجود دارند که در عرض مدت مشابه، از درجات بسیار پایین به درجهای از ارتقاء صنعتی، اخلاقی و سیاسی رسیدهاند و حرفهای بسیاری برای گفتن دارند و قاعدتاً ما نیز بایستی پیشرفت قابل ملاحظهای میداشتیم که البته در برخی عرصهها داشتهایم؛ بنابراین با توجه به وضعیت موجود قطعاً این سؤال مطرح است که چرا پس از این مدت، باز هم زمینه برای فرقه گرایی آماده است؟»
وی افزود: «به اعتقاد من یکی از عوامل این است که ما به قانون اساسی به صورت کامل عمل نکردهایم؛ بدین معنا که اگر به قانون اساسی عمل میشد و حقوق همه اقلیتها آنگونه که در آن پیش بینی شده مورد عمل قرار میگرفت، مطمئناً خیلی از این آسیبها محقق نمیشد.»
وی تاکید کرد:«ما باید از هفته وحدت به درستی استفاده کنیم. ما باید تأکید کنیم که خدای همۀ مسلمانان یکی ست؛ پیامبر، قبله، نماز، ماه رمضان و قیامت همۀ ما یکی است. ما اگر به جای نقاط افتراق بر روی نقاط مشترک تکیه کنیم، مطمئناً مشکلی پیش نخواهد آمد.»
آیت الله بیات زنجانی دخالت عوام در مسائل ایدئولوژیک و تعصبات بیجا را دو دلیل عمدۀ بوجود آمدن برداشتهای غلط از دین و مکتب برشمرد و گفت:«مفسران واقعی دین، دینشناسان و مجتهدان آشنا به زمان هستند و اگر در موضوعات اعتقادی به نظرات آنان عمل شود، به طور حتم جامعۀ اسلامی همانند زمان به جای آوردن مناسک حج، بدون در نظر گرفتن اختلافات به زندگی خود خواهند پرداخت که این موضوع به مرور پیشرفت در همۀ عرصهها را نیز به دنبال خواهد داشت.»
وی در پاسخ به سؤال دیگری پیرامون «نظام مرجعیت و برخی آراء متفاوت موجود در بین مراجع تقلید و نیز جایگاه و نقش زنان در نگاه مراجع تقلید»، ضمن تعریف عبارت مرجع دینی، به بیان پاسخ سؤال پرداخت و گفت: مراجع دینی به کسانی اطلاق میشود که ملاک مرجعیتشان علم، تقوا و مردمی بودنشان باشد. مانند حضرت امام، آقای حکیم، آقای بروجردی و امثال شیخ مفید، شیخ صدوق و …. به این دلیل که مرجع دینی وابسته به قدرت نیست و پشتوانهاش علم، تقوا و مردمی بودنش است، بیتاش مأمن همۀ مردم خواهد بود؛ او از اسلام متنی که همان اسلام علوی و محمدی (ص) است میگوید که در آن اسلام، توجیه قدرت جایگاهی ندارد. به همین دلیل اگر احساس کند که دین به خطر افتاده، خود را به خطر میاندازد. برای او، دین به معنی متن قرآن و سنت بوده و آسیب دیدن آنها، برای وی قابل پذیرش نیست. در نگاه او مطابق با تعریف قرآن کریم، زن و مرد با هم خلق شده و با یکدیگر از دنیا خواهند رفت و هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد چراکه خداوند زن و مرد را در آفرینش یکسان و برابر دیده است.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پرسشی پیرامون «حصر و مبنای آن» گفت: یکی از مصادیق پیرامون مطلب اولم در مورد قانون همینجاست که اگر قانون اساسی ملاک عمل بود، افراد را بدون دادگاه و محاکمه محصور نمیکرده و از حقوق اساسی خود محروم نمیکردند. این دیگر نص قانون است که فرد حق دارد در دادگاه و با حضور وکیل به اتهاماتی که به او وارد شده پاسخ گوید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، رئیس جمهور را حافظ اجرای همۀ اصول قانون اساسی دانست و گفت: رئیس جمهور موفق آن رئیس جمهوری خواهد بود که به اصول قانون اساسی خوب عمل کرده و بتواند بطور مثال حقوق مجلس را احیا کند. مجلسی که در همه موارد صلاحیت تصویب قانون را دارد و هر نمایندۀ آن نه فقط در برای مردم حوزۀ انتخابیهاش که در مقابل تمام مردم کشور مسؤول بوده و از طرف آنها میتواند در تمام امور اظهار نظر کند و تحت پیگرد هم قرار نگیرد.
وی تاکید کرد: وقتی میگویم قانون اساسی در همۀ عرصهها باید ملاک عمل قرار گیرد، بدین معناست که برای مثال وقتی یک نماینده آزادی خواه و حرّی پیدا شد و پیرامون یک مسألهای اعلام نظر کرد، به این دلیل است که قانون اساسی حق اظهارنظر را برای او آزاد شناخته و اعلام جرم بر علیه او حامل این پیام به جامعه است که وقتی نمایندۀ مردم حق حرف زدن ندارد، در این صورت بقیه نیز بطریق اولی اجازه حرف زدن نخواهند داشت و این یعنی لق شدن قانون.
وی در ادامه ضمن تقدیر و تشکر از حاضران، با ابلاغ سلام گرم برای آقای دکتر محمدرضا عارف، ایشان را فردی والامقام برشمرد و گفت:«سیاستمدار متخلق، سیاستش را با اصول اخلاقی منطبق میسازد نه اینکه اخلاقش را با سیاستش و دکتر عارف نماد این همسانی و هماهنگی ست و انتخابات اخیر که به حق باعث نجات مردم ایران از نوعی قشریگری بود، به نوعی مدیون حرکت اخلاقی ایشان است.»
لازم به ذکر است که در پایان این دیدار، اعضای پویش امید نماز مغرب و عشاء خود را به امامت حضرت آیت الله بیات زنجانی اقامه کردند.
——————–