این اصل به همراه اصل عدل از ویژگیهای شیعیان و پیروان راستین محمّد و اهلبیت او است. اعتقاد شیعه به امامت به دنبال اعتقاد به نبوت و در واقع استمرار نبوت است و با همان فلسفهای که در باب نبوت اثبات شد، قابل طرح و اثبات است. اعتقاد شیعه اینست که پیامبر بزرگوار اسلام از جانب خدای عالم دوازده نفر را مشخص کرده و به عنوان امام و پیشوا معین و به مردم معرفی فرموده است. اسامی شریف و مبارک امامان به حق و معصوم در نظر شیعه به ترتیب عبارتند از:
1- حضرت امیرالمؤمنین علیبنأبیطالب؛
2- حضرت امام حسنبنعلی مجتبی؛
3- حضرت امام حسینبنعلی سیدالشهداء؛
4- حضرت امام علیبنحسین زینالعابدین؛
5- حضرت امام محمّدبنعلی الباقر؛
6- حضرت امام جعفربنمحمّد الصّادق؛
7- حضرت امام موسیبنجعفر الکاظم؛
8- حضرت امام علیبنموسی الرّضا؛
9- حضرت امام محمّدبنعلی الجواد؛
10- حضرت امام علیبنمحمّد الهادی؛
11- حضرت امام حسنبنعلی العسکری؛
12- حضرت امام حجّۀبنالحسن المهدی.
به اعتقاد شیعیان، امام دوازدهم هماکنون زنده است و از نظرها غایب و در روزی که خداوند مقدر فرموده به امر پروردگار ظهور خواهد کرد و دنیا را پر از عدل و داد خواهد فرمود و دولت مهدی را که آخرین دولت حق است تشکیل خواهد داد؛ عجّلاللّهفرجهالشّریف. همچنین شیعیان معتقدند دختر گرامی پیامبر اسلام حضرت فاطمۀزهرا و همسر والا و گرامی امیرالمؤمنین علی، مادر امامان معصوم بعد از مولا علی و محور و اساس امامت و ولایت و حجت خدا بر امامان به حق و نیز حجت خدا بر خلق اوست. او سرور زنان هر دو جهان و اسوه و الگوی همۀ انسانهای صالح و نیک در همۀ زمانهاست. چون معصوم است، قول، گفتار، کردار و تقریر و امضای ایشان، حجّت و قابل استناد است. رضای او رضای خدا و رسولش و غضب او منشأ غضب خدا و رسول خدا است.
امام علی و حضرت فاطمه و یازده فرزند آن دو بزرگوار، اهلبیت رسولخدا و عترت او هستند که مورد سفارش خدای عالم در قرآن و رسول گرامی او هستند. ایشان تمامی خصوصیات و اوصاف پیامبر خاتم را دارند، جز اینکه وحی به آنها فرستاده نمیشود و مورد الهام قرار میگیرند. آنان معصوم و مبرّا از هرگونه خطا، اشتباه، آلودگی و گناه هستند. اهلبیت یکی از دو ثقل گرانبهایی هستند که پیامبر اسلام در میان امّتش به ودیعه گذاشته است. ثقل دیگر، قرآن کتاب خداست و این دو از هم جدا نمیشوند تا روز قیامت بر رسولخدا عرضه شوند. این جمله اشاره به حدیث پیامبر است که به صورت متواتر از سنی و شیعه، هر دو، نقل شده است. آن حدیث اینست: «إِنِّی تَارِک فِیکُمُ الثِّقْلَینِِ کتَِابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی» .
به اعتقاد شیعه، امامان معصوم مقتدای امت پیامبر بعد از او هستند. آنها مسئولیت هدایت و رهبری دینی، معنوی، علمی و اخلاقی مردم را بر عهده دارند و مترجمان واقعی قرآن و تبیینکنندگان حقیقی سنّت نبوی و وحی خداوند هستند. رهبری سیاسی و اجتماعی مردم بر عهدۀ آنهاست؛ همانگونه که رسولخدا از تمامی جهات رهبری مردم را بر عهده داشت. نزدیکترین مردم به رسول اللّه و آگاهترین انسانها به احکام الهی و مقررات اسلامی، بعد از او همان امامان معصوم بودند. لذا رسولاکرم مادامیکه در مدینه حضور داشت خود مستقیماً رهبری را به عهده گرفت و هر موقع مدینه را به مقصدی ترک میکرد، امام علی را به عنوان جانشین خود معین میفرمود. بنابراین در دوران حضور امامان معصوم رهبری دینی، معرفتی، اجتماعی، اخلاقی، سیاسی و فکری مردم در تمامی زمینهها با ایشان است.